Home school student CLASS: IX :: Motion

CLASS: IX :: Motion

Motion-mcq

CLASS: IX NCERT (CBSE)
PHYSICS
Motion

Question 1: 1 km/h = _____ m/s
1.
2.
3.
4.

Answer: 1
Question 2: The distance (s) in metres travelled by a particle is related to time (t) in seconds by the equation of motion -S = 10t + 4t2. What is the initial velocity of the body?
1. 10 m/s
2. 6 m/s
3. 4 m/s
4. 10 m/s2

Answer: 1

Question 3: For the equation – S = 10t + 4t2 what is the acceleration of the body?
1. 8 m/s2
2. 10 m/s2
3. 4 m/s2
4. 8 m/s

Answer: 1
Question 4: A body moving along a straight line at 20 m/s decelerates at the rate of 4 m/s2. After 2 seconds its speed will be equal to
1. 8 m/s
2. 12 m/s
3. 16 m/s
4. – 12 m/s

Answer: 2
Question 5: Give the equation of motion connecting u, v, a and s where the symbols have their usual meaning
1. v = u + at
2.
3. v2 – u2 = 2aS
4.

Answer: 3

Question 6: An object moving with a speed of 5 m/s comes to rest in 10 s, after the brakes are applied. What is the initial velocity?

1. zero
2. 5 m/s
3. 15 m/s
4. 50 m/s

Answer: 2

Question 7: A body moving along a straight line at 40 m/s undergoes an acceleration of 4 m/s2. After 10 seconds its speed will be

1. 20 m/s
2. 28 m/s
3. 16 m/s
4. 80 m/s

Answer: 4

Question 8: SI unit of acceleration is __________.

1.
2.
3.
4.

Answer: 1

Question 9: Retardation is __________.

1. negative acceleration
2. positive acceleration
3. uniform acceleration
4. variable acceleration

Answer: 1

Question 10: When an object is moving with uniform velocity, what is its acceleration?
1. zero
2. uniform
3. non-uniform
4. negative

Answer: 1

Question 11: In the case of a rectilinear uniform motion, distance-time graph is a
1. parabola
2. straight line
3. curved line
4. rectangle

Answer: 2

Question 12: Speed of 90 km/h when expressed in m/s is .
1. 2.5
2. 25
3. 250
4. 90000

Answer: 2

Question 13: When a graph of one quantity versus another results in a straight line, the quantities are
1. directly proportional
2. constant
3. inversely proportional
4. independent of each other

Answer: 1

Question 14: What does the following S-t graph indicate?

1. uniform speed
2. body is at rest
3. non-uniform speed
4. variable speed

Answer: 2

Question 15: What do you infer, if S-t graphs of two cyclists meet at a point?
1. They collide
2. They pass each other
3. They are at rest
4. They are starting from rest

Answer: 2

Question 16: Name the physical quantity which we get from a S-t graph.

1. Speed
2. Displacement
3. Distance
4. Time

Answer: 1

Question 17: What is the SI unit of speed?

1. km/h
2. m/s
3. m/min
4. km/s

Answer: 2

Question 18: What is the distance covered by a car in 5 h if it is moving with a speed of 35 km/h?
1. 175 km
2. 150 km
3. 7 km
4. 1750 km

Answer: 1

Question 20: The average speed of a car which covers half the distance with a speed of 20 m/s and other half with a speed of 30 m/s in equal intervals of time is _________.

1. 25 m/s
2. 0 m/s
3. 24 m/s
4. 2.4 m/s

Answer: 1

Question 21: Displacement is a ________ quantity.

1. scalar
2. vector
3. derived
4. linear

Answer: 2

Question 22: km / h2 is a unit of ________ .
1. velocity
2. speed
3. acceleration
4. distance

Answer: 3

Question 23: The speed-time graph for a particle moving at constant speed is a straight-line ________ to the time axis.

1. parallel
2. perpendicular
3. aligned
4. inclined

Answer: 1

Question 24: When an object moves in a fixed direction with uniform acceleration, the speed-time graph is a ________.

1. parabola
2. straight line
3. ellipse
4. curve

Answer: 2

Question 25: The area under the speed-time graph gives the ________.

1. distance
2. velocity
3. time
4. acceleration

Answer: 1

Question 26: A speed of 90 km/h, expressed in cm s-1 is ________.

1. 2.5
2. 2500
3. 300
4. 90

Answer: 2

Question 27: When an object of mass 5 kg starts from rest, what is its initial velocity?

1. 0
2. – 5 m/s
3. variable
5
4. 1 m/s

Answer: 1

Question 29: Name the physical quantity that is defined as the rate of change of displacement.
1. velocity
2. acceleration
3. distance
4. speed

Answer: 1

Question 30: An object moves with a constant velocity of 9.8 m/s, its acceleration in m s-2 is ________.
1. 9.8 m/s2
2. zero
3. 0.98 m/s
4. 98 m/s2

Answer: 2

Question 31: In 12 minutes a car whose speed is 35 km/h travels a distance of

1. 7 km
2. 3.5 km
3. 14 km
4. 28 km

Answer: 1

Question 32: A body moving along a straight line at 20 m/s undergoes an acceleration of 4 m/s2. After two seconds its speed will be ________.

1. 8 m/s
2. 12 m/s
3. 16 m/s
4. 28 m/s

Answer: 4

Question 33: A car increases its speed from 20 km/h to 50 km/h in 10 seconds. Its acceleration is ________.

1. 30 m/s2
2. 3 m/s2
3. 18 m/s2
4. 0.83 m/s2

Answer: 4

Question 34: When the distance covered by an object is directly proportional to time, it is said to travel with ________.
1. zero velocity
2. constant speed
3. constant acceleration
4. uniform acceleration

Answer: 2

Question 35: Negative acceleration means an object is moving with ________.

1. increasing speed
2. decreasing speed
3. uniform speed
4. constant speed

Answer: 2

Question 36: Motion along a straight line is called __________ motion.
1. rectilinear motion
2. circular motion
3. oscillatory motion
4. parabolic

Answer: 1

Question 37: Distance-time graph is a straight line for __________ motion.
1. variable
2. non uniform
3. rectilinear
4. circular

Answer: 3

Question 38: A car is moving with a speed of 36 km/h. Its speed in m/s is _______.
1. 10
2. 100
3. 2
4. 1

Answer: 1

Question 39: A car starts from rest and covers a distance of 100 m in one second with uniform acceleration. Its acceleration is _________.

1. 100 m/s2
2. 50 m/s2
3. 200 m/s2
4. 100 m/s

Answer: 1

Question 40: Which of the following is a vector quantity?
1. area
2. length
3. distance
4. displacement

Answer: 4

Question 41: The slope of a v-t graph gives ________.

1. acceleration
2. velocity
3. speed
4. distance

Answer: 3

Question 42: The physical quantity describing motion and whose measure is the product of distance travelled and the time taken to travel that distance is ________.

1. speed
2. mass
3. weight
4. displacement

Answer: 1

Question 43: If you are travelling with a velocity of 25 m/s, how long will you take to travel 700 m?
1. 25 s
2. 28 s
3. 25 min
4. 2.8 s

Answer: 2

Question 44: Name the instrument used to measure instantaneous speed of a vehicle.
1. accelerator
2. speedometer
3. ammeter
4. multimeter

Answer: 2

Question 45: A body covers a distance S in time t. What is its speed?
1. S/t
2. t/S
3. S x t
4. Zero

Answer: 1

Previous articleCLASS: IX :: Diversity in Living Organisms
Next articleCLASS: IX :: Force and Laws of Motion